top of page

Архиерейска св. Литургия за празника на св. Терапонтий



На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка-Стара” тържествено бе отпразнуван и денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

В празничния ден бе отслужена Архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийски митрополит.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Николов, храмовото духовенство: свещеник Стоян Алипиев, свещеник Александър Богданов, свещеник Станислав Иванов и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За празничната атмосферата допринесе клиросния певец д-р Калин Кирилов, който изпълни утринните песнопения, а литургийните изпяха мъжкия хор при храма.

В края на св. Литургия, епископ Поликарп се обърна към изпълнилите храма богомолци с пастирско слово. Той подчерта, че днес честваме св. Терапонтий, който бе възприел Христовата вяра и наблегна на подвига на свещеномъченика Терапонтий Софийски, който предпочел смъртта в устояване на истината пред поклонението на иноверието.

"Днес почитаме неговата памет и се назидаваме, спомняйки се неговото житие, неговите страдания, неговото свидетелство. Да подражаваме и ние на Христа Бога и в свое време да бъдем пример на любов към Бога, да бъдем пример за духовно назидание на тези, които са около нас.- каза в словото си викарият. Той отбеляза, че "с тяхната кръв се утвърди нашият народ, там където Бог го е поставил да владее. Необходимо е да почитаме тази светийска кръв и да се утвърждаваме в православната вяра като придобиваме духовно просветление."

Еп. Поликарп преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество и пожела здраве, духовно преуспяване през всички дни на живота ни.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство председателят ставр. ик. Николай Николов поздрави и благодари на еп.Поликарп с красив букет цветя. Негово Преосвещенство трикратно благослови народа с пасхалния поздрав и раздаде осветената нафора за благословение на душите и телата.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page