top of page

Архиерейска св. Литургия и водосвет в чест на св. пророк Йеремия



На 13 май в София тържествено бе почетена паметта на св. пророк Йеремия. На ул. „Просвета” в столицата се намира единственият храм, посветен на светия пророк. Храмовият празник, който Църквата отбелязва всяка година на 1 май, но поради съвпадането му тази година с великденските празници тържествено бе отпразнуван в днешния ден.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Евтимий, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, протойерей Петър Калчев, предстоятел на тържествуващия храм и йеродяконите Вартоломей и Поликарп. Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от софийските псалти Методи Стоилов и Даниел Кутлев.

Малкият храм е известен със своята жива и боголюбива енория. Обединени край своя духовен пастир с християнска ревност, в мир и разбирателство преживяват трудностите на съвременния живот като всячески се стремят следват Божия закон. В края на литургията еп. Поликарп приветства многобройните богомолци, събрали се на празничната богослужба и припомни житието на светия пророк, който е живял 600 г. преди Христа и е предсказал Иисусовото раждане.

Св. пророк Йеремия изпълни, онова за което Бог го бе е поставил – да бъде мисионер, да бъде апостол, да бъде пророк сред своите. И днес този избран мъж ни учи да се покоряваме на Божията воля, да се стремим да бъдем изрядни в нашия живот, да имаме старание и постоянство за отбягване греха и да бъдем твърди във вярата. Нека Бог всички ни да благослови и да ни дарува благост и доблест в нашето служение и в нашия християнски живот.“ – каза в словото владиката.

Той благодари на всички, които се трудят и подържат храма и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит. По традиция след тържествената богослужба в храма, в двора бе отслужен празничен водосвет, а за телесна подкрепа бе осветено празнично ястие.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page