top of page

Архиерейска св. Литургия на преждеосвещените Дарове бе отслужена в храм „Св. Благовещение"



На 9 април, в новоосветения храм „Св. Благовещение“, кв. „Дружба“ бе отслужена Архиерейска св. Литургия на преждеосвещените Дарове. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Тома Поповски от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от Светослав Цеков. В края на богослужбата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и всички присъстващи с първата отслужена в новоосветения храм Преждеосвещена литургия и ги благослови от името на кириарха на Софийска епархия Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Събрани под покрова и благословението на Божията майка да се насърчаваме отново и отново, и като Божи народ да вървим достойно пътя на Великия пост като изпълваме сърцата си радост, с мир, с добротоворство, и с разбиране към немощите един към друг. Нека по молитвите на св. Богородица, която се моли за нас пред престола на своя Син да се насладим на тази служба. Бог да ни дарува дълголетие в здраве, мир и любов, и духовно просвещение, за да бъдем достоини, истински православни християни, знаейки своята цел в живота и наградата от това служение." - каза в словото епископ Поликарп.

От името на храмовото духовенство и събралия се богомолен народ иконом Емилиян Костадинов благодари на владиката.

"Радостта ни е голяма, че Вие сте чест гост на нашата енория и отправяме покана това да продължи и занапред. Вие подпомагате нашата социална кухня и подкрепяте нашите инициативи, за което всесърдечно Ви благодарим!" - каза отец-предстоятелят и му поднесе красив букет свежи цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page