top of page

Архиерейска света Литургия беше отслужена в столичния храм „Възкресение Христово“



На 9 януари – Неделя след Богоявление, беше отслужена Архиерейска света Литургия в столичния храм „Възкресение Христово“ в кв. „Красна поляна“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Литургията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението взеха участие: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Дидов, иконом Гоце Христов, предстоятел на храма, свещеник Йоан Стефанов, свещеник Любомир Тасев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросния певец г-н Цанко Цолов, и дамския хор при храма.

На празничното богослужение присъстваха и г-н Иван Чакъров, кмет на район „Красна поляна”, г-н Стоян Танев, зам.-кмет на район „Красна поляна”, както и представители на различни обществени организации и бизнеса и много верен народ.

След светата Литургия, епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за празника Богоявление и за началото на Христовата проповед, която започва със словата на свети Йоан Предтеча: „покайте се, защото се приближи царството небесно.“, както и за последователността и за основата на духовния живот и спасение.

Епископ Поликарп представи и новия предстоятел на храма и неговите събратя, които са натоварени от Негово Светейшество, с нелеката задача да въздигат духовния и социален живот в храма и енорията. Той им пожела Божие благословение и подкрепа.

Епископът изказа благодарност към всички, които подпомагат църковното дело и се грижат за въздигането на вярата в сърцата на човеците.

Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополити Български Патриарх Неофит, като им пожела от негово име здраве, радост и мир.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page