top of page

Архиерейска света Литургия в чест на празника Полагане на Честния пояс на св. Богородица



На 31 август Православната Църква чества полагане Честния пояс на Пресвета Богородица и почита паметта на св. свщмчк Киприан, еп. Картагенски и  св. Генадий, патриарх Константинополски.

Преданието разказва, че след Успението на Пресвета Богородица поясът ѝ е бил поверен по поръка от самата Нея на апостол Тома. След това е предаван по наследство между вярващите до V век, когато по време на управлението на император Аркадий, син на Теодосий Велики, Честният пояс на Света Богородица е бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм "Света Богородица".

През X век императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, която дълго страдала от душевна болест, получила насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на  Божията Майка. Ковчегът бил отворен и докосвайки се до него, императрицата оздравяла. За спомен от това събитие в началото на X век е установен и този празник.

По повод Богородичния празник Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“.

Заедно с викария съслужиха протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храма, протойерей Йордан Илиев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Павел Маджаров, свещеник Иван Генчев от храмовото духовенство, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Празничната литургия бе уважена от миряни от цяла София, който молитвено бяха подпомогнати от изпълнението на храмовите певци.

В края на богослужбата еп. Поликарп се обърна към присъстващия богомолен народ като разказа историята на днес чествания празник на Честния пояс на Св. Богородица.

„Прослави се Поясът на Божията Майка в началото на V век, когато императрица Зоя  заболя от тежка болест и тогава в съновидение ѝ се явила самата Божия Майка, която я наставила как да се изцери с нейния Честни пояс. Когато императрицата извършила всичко онова, което ѝ било казано, тя се изцерила. Това се случило на 31 август и оттогава Православната Църква чества тържествено този ден. Празникът се почита особено в България и по-точно в района на дн. гр. Мелник, в пределите на Роженския манастир, където Поясът на Божията Майка е бил на съхранение. Историята на манастира разказва, че той е бил метох на Светогорския манастир „Ватопед“ и след като манастирът остава в пределите на българската държава Честният пояс на Св. Богородица е отнесен на Света Гора, където до ден днешен се покои. Ковчежето с честния Богородичен пояс се изнася за поклонение, за утеха и надежда на вярващия народ из целия свят.“

Викария на Софийския митрополит поздрави председателя на храма, духовенството, певците и всички присъстващи с Богородичния празник и като преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество патриарх Неофит, пожела:

„Св. Богородица да ни милва и спасява, да имаме здраве, духовно преуспяване и всичко, от което имаме нужда Бог да ни обдарява!“

С топли думи на благодарност към викария на Софийския митрополит се обърна отец Радослав, който отправи благопожелания на владиката и му поднесе красив букет цветя.


Текст: Весела Игнатова

Снимки:Весела Игнатова и Александър Ангелов



bottom of page