top of page

Архиерейска света Литургия за Петдесетница бе отслужена в Румънския храм „Св. Троица“

Актуализирано: 23.06.2021 г.



На 20 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празникът на снизхождането на Светия Дух над апостолите и полагането основите на светата Църква Христова бе тържествено отбелязан с архиерейска света Литургия в Румънския храм „Св. Троица“.

Богослужбата бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а в съслужение с него встъпиха ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в България и предстоятел на храма, архимандрит Васиан, представител на Московската патриаршия в България, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“ в кв. „Люлин“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. мчца Параскева“, протойерей Марин Стоилов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в кв. Горна баня, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, доц. д-р свещеник Иван Иванов, свещеник Борис Борисов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

С църковни песнопения на три езика – църковнославянски, румънски и гръцки, огласиха благолепния храм певци от хор „Св. Наум Охридски“ под ръководството на д-р Андрей Касабов, заедно с г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

С присъствието си удостои храмовия празник Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску, посланик на Румъния в Република България, а множеството стекли се богомолци взеха молитвено участие.

В края на светата Литургия епископ Поликарп приветства представителите на Румънската и Московската патриаршия и преподаде благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. Владиката сподели радостта си от съвместната богослужба, състояла се именно на днешния ден, когато „Бог спази своето обещание и изпрати над светите Апостоли Светия Дух, Който, както Сам Спасителят рече, ще ни научи на всичко онова, което е необходимо, и ще ни направи силни и мощни, та против нашето дело да не може да се изправи каквото и да било“. Епископ Поликарп изказа дълбоката си признателност към отец Нелуц Опря за топлото му гостоприемство и за неговата любов и сърдечност, подарявайки му нагръден кръст от името на Негово Светейщество патриарх Неофит.

Викарният епископ благодари и на църковното настоятелство и енорията на Румънския храм „Св. Троица“; както и на Румънското посолство и на всички православни християни от Румъния, който се черкуват в този храм. Владиката подари цветя на г-жа Предеску и завърши с пламенните думи: „Бог на всички да въздава за любовта, за привързаността към храма и за това, че с присъствието си показвате жива православната вяра и Църква – действена, спасителна в тези трудни и тежки години и век, в които живеем“.

От своя страна, отец Нелуц изрази признателността и щастието си заради оказаната чест и като цяло за дългогодишното съвместно служение между двете поместни Църкви, като предаде дар за Българския патриарх Неофит чрез неговия викарий епископ Поликарп – икона на Господ Иисус Христос.

След това бе отслужена празнична вечерня за Св. Дух, на която бяха отправени три коленопреклоннни молитви и в чийто край бе раздадена орехова шума на всички присъстващи – символ, припомнящ явилия се на същия ден във вид на огнени езици Дух Светий.



Текст и снимки: Константин Обретенов


bottom of page