top of page

Архиерейска служба и водосвет за празника на манастир „Св. Теодор Стратилат“ край с. Балша



На 8 февруари Православната църква почита светия великомъченик Теодор Стратилат, пострадал за Христа през 319 г.

Денят е и празник на Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат“ в район Нови Искър.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в светата обител бе отслужена тържествена св. Литургия с архиерейско предстоене.

Богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия и предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, иконом Христо Попов, и. д. игумен на манастира, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За песнопенията на утренята се погрижиха йеромонах Силуан, и. д. игумен на Жабленския манастир "Св. Йоан Предтеча" и свещеник Йосиф Стоименов от столичния храм „Св. Дух“, а литургията бе огласена от смесения хор към храм „Св. Параскева“ в гр. София, ръководен от диригента Нели Трошева.

Със слово в края на службата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за мъченичеството на Христовия воин и призова: „Както св. Теодор Стратилат се бореше срещу идолите в своето време, така е необходимо и всеки един християнин и днес да се бори срещу идолите на нашето време. Защото и днес те не са малко, а можем да кажем, че са дори много повече, от колкото във времето, в което живее светият мъченик. Така че нека обогатени и утвърдени в мъжество, във вярата си в Христа, нека утвърдени в постоянство и в духовност, в добродетели, чествайки благия пример на св. Теодор Стратилат, да вървим към Бога и да бъдем достойни и благословени негови духовни чеда и последователи.

Изпълняващият длъжността игумен на манастира отец Христо благодари от името на всички присъстващи на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната служба и за благослова, като връчи цветя на владиката и му пожела: „Вашето слово да бъде оръжие, а Кръста Господен – защитен меч“.

След светата Литургия бе извършен и тържествен водосвет в двора на манастира. Осветени бяха много погачи и приноси, подготвени от местните жители, както и ястие от месо, за здраве и благословение на всички поклонници.

Празникът бе уважен и от г-жа Даниела Райчева, кмет на район Нови Искър, както и от г-н Николай Нодков, кмет на с. Балша.


Текст и снимки: Пламен Михайлов



+++

Балшенският манастир се намира в полите на Западна Стара планина, северно от София.

Хората от Балша разказват, че тук имало манастир още през XII век. В стари времена той бил мъжки с 500 монаси, в по–нови - женски с 20 монахини.

В днешния си вид манастирската църква е възстановена през 1999 г. Осветена е от митрополит Геласий и Знеполски епископ Николай на 8 юни 2003 г., а манастирската сграда – от Негово Светейшество Българския патриарх Максим през 2005 г.

bottom of page