top of page

Архиерейско посещение при Гвардейския представителен духов оркестър



На 18 януари – Атанасовден, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, придружаван от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Попов и протодякон Иван Петков, посети сградата и художествено-изпълнителския колектив на Гвардейския представителен духов оркестър, към Националната гвардейска част на Република България в София.

Епископ Поликарп и духовниците бяха посрещнати от подполковник Ради Радев, диригент на Гвардейския представителен духовия оркестър.

Подполковник Ради Радев, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе помолен и пое отговорност да създаде химн на Софийска света митрополия, като използва за основа на музикалното произведение тропара на Петдесетница.

Поводът за посещението беше във връзка с прослушването на готовия химн и неговото звучене, както и да бъдат направени евентуални корекции.

За първи път химнът на Софийска света митрополия бе изпълнен пред епископ Поликарп и духовниците от Гвардейския духов оркестър под диригентството на подполковник Ради Радев.

Химнът бе изпълнен в два варианта. Единият за оркестър, а другия за оркестър със смесен хор.

След прослушването на двата варианта на химна бяха направени малки корекции, които придадох на звученето още по-завършен и величествен оттенък на химна.

Епископ Поликарп благодари на подполковник Ради Радев за прекрасното произведение, както и на изпълнителския колектив за професионалното изпълнение.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на всички изпълнители от Гвардейския духов оркестър епископ Поликарп подари по един диптих с образите на Господ Иисус Христос и Света Богородица, за спомен и благословение.

Предстои химнът да бъде записан инструментално на 4 февруари в студиото на БНР, а на 11 февруари и със смесения хор при БНР.

Очаква се химнът да бъде завършен и официално представен от автора и Софийска света митрополия на 25 март - Благовещение 2022 г.

Химнът на Софийска света митрополия ще бъде използван по различни църковни и административни поводи, както и ще влезе в програмата на Православно радио „Епархийски глас“, като ще звучи в полунощ, след химна на Република България, както и в началото на дневната програма на епархийското радио, сутринта след Светата Литургия.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page