top of page

Белоградчишкият епископ Поликарп приветства шопския празник в Елин Пелин



Днес, 25 юни, е кулминацията на „Шопски празник 2021“ в град Елин Пелин, който започна в началото на седмицата. Всяка година около празника на Свети Дух шопите се събират в центъра на Елин Пелин за всеобща веселба. Шест дни градът живее с емоцията на неповторимия шопския бит и култура. Тази година те отбелязват своето 51-во издание и отново всички се събрат на градския стадион "Левски" след като през миналата година празникът бе отбелязан с онлайн изяви.

Официалното откриване започна с дефилета на читалищни състави, училища, детски градини, любителски творчески колективи, спортни клубове, мажоретни състави и един от най-старите в България духови оркестри - Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ от Елин Пелин, който тази година чества 70 години от създаването си. Специални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Сафитски епископ Димитрий от Сирия, Антиохийска патриаршия, който гостува през тези дни на Софийска епархия. Празничната програма започна с приветствия от кмета инж. Иво Симеонов, председателя на Общинския съвет Николай Плещов и епископ Поликарп. Владиката преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и отправи топъл поздрав към всички, участници и гости в шопското тържество като пожела: „Здраве, преуспяване и мир в сърцата и семействата!“.

По традиция всяка година община Елин Пелин награждава отличили се съграждани. Тази година тя даде призове на семейни двойки, които отбелязват брачен 50 годишен юбилей, тъй като "семейството е най-важно."

"Тези хора са примера как трябва да се държим един към друг, как трябва да правим взаимни компромиси и как е възможно това да се случи." - каза развълнувано г-н Симеонов и заедно с епископ Поликарп връчиха подготвените подаръци. Празничната програма продължи с изпълнения на фолклорни състави и певци, изявяващи се в шопската култура.

Непосредствено преди откриването на шопския празник, софийският викарий показа на Сафитски епископ Димитрий новоизградения на територията на Елин Пелин, църковен център за рехабилитация и интеграция "Св. Йоан Рилски". Той обстойно се запозна с различните съоръжения за подпомагане на децата със здравословни и личностни проблеми. Сирийският владика бе изключително впечатлен от сградата, помещенията и чистота в центъра.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page