top of page

Благодарствен молебен за новата 2021 г. бе отслужен в столичния храм „Св. Неделя“



В първия ден на новата 2021 г., когато Църквата чества Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в столицата бе отслужен тържествен благодарствен молебен след традиционната за деня св. Василиева литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит молебенът бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Антон Славов, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев и свещеник Петър Славов от храмовото духовенство, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Гавриил Николов и дякон Лука Младенов.

Църковните песнопения за последованието бяха изпълнени от смесения хор на храма, ръководен от проф. Мирослав Попсавов, за да допринесат за молитвеното и празнично настроение на богомолния народ, събрал се в катедралата.

След края на благодарствения молебен епископ Поликарп прочете официалното Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата 2021 г., като поздрави и благослови от негово име всички присъстващи и празнуващи днес. Посланието бе изпълнено с благодарност към Бога и с надежда: „Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Ин 10:10)“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page