top of page

Благотворителна акция на Негово Светейшество патриарх Неофит в гр. Батановци



На 21 януари, в деня когато църквата почита паметта на св. преп. Максим Изповедник и на св. мчк Неофит, който се явява имен ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе организирано посещение в гр. Батановци, като бяха посетени жителите на най-засегнатите домове при наводненията от изминалите дни.

Инициативата за това посещение е лично на Негово Светейшество, чрез Отдел „Милосърдие благотворителност“, към Софийска митрополия, който пожела да сподели своя личен празник с пострадалите жители на Батановци, като от негово име, с негови лични средства, им бяха поднесени два кашона с насъщни хранителни продукти и препарати за почистване от първа необходимост.

С помощта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, бяха подпомогнати най-засегнатите 35 семейства на населеното място.

Дарението бе предадено на пострадалите и на кмета на Батановци от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който на мястото на наводнението отслужи водосвет и молитва за здраве и благословение на жителите на Батановци.

Епископ Поликарп и придружаващите го отци и доброволци от столичния храм „Рождество Христово“, бяха посрещнати от кмета на града г-н Радослав Петров и жителите на населеното място радушно и задушевно. Те изразих своята благодарност, че Негово Светейшество е с тях и ги чувства близки.

След водоосвещението епископ Поликарп благослови жителите на Батановци от името на Негово Светейшество и им преподаде неговия патриаршески благослов, като им пожела здраве, търпение и сили в преодоляването на налегналото ги изпитание.

Епископ Поликарп лично посети няколко пострадали къщи и връчи дарението от патриарх Неофит, като утеши населниците на домовете с добра дума и благослов.

При посещението си в Батановци, епископ Поликарп сподели, че светата митрополия в лицето на Негово Светейшество, ще направи всичко възможно, храмът "Успение Богородично", който в момента се изгражда, през новата година да бъде завършен и осветен, за да имат жителите възможност да общуват с Бога и живеят пълноценно своя духовен живот.

Поздрав и благодарност към Негово Светейшество, за жеста, поднесе г-н Петров, кмет на Батановци, както и протойерей Александър Александров, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, в която се числи гр. Батановци.

Всички жители на Батановци споделиха своята радост, че Негово Светейшество се е сетил за тях и самоинициативно им е обърнал внимание.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page