top of page

Българският патриарх Неофит благослови вярващите за храмовия празник на св. Марина



На 17 юли Православната Църква чества паметта на светата великомъченица Марина, пострадала за Христа през III в.

В нейна чест, с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия за храмовия празник на митрополитския храм „Св. Марина“ в двора на Софийска света митрополия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

В общата молитва за храмовия празник се включиха и ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. Неделя“, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, служители на Софийска митрополия, както и голямо множество християни, изпълнили храма и двора пред него.

Църковните песнопения за празника изпълниха архимандрит Евтимий и православният хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

В края на светата Литургия бе осветено и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на християните.

Българският патриарх Неофит благослови духовенството, певците и изпълнението на храма, а с молитвеното си присъствие донесе духовна радост и упование на християните във вярата.

Със слово епископ Поликарп сподели моменти от живота и подвига на св. великомъченица Марина, като поздрави всички присъстващи и им пожела светицата да ги закриля, пази и вдъхновява в духовния живот.

Викарият на Софийския митрополит припомни и историята на митрополитския храм, построен по времето на блаженопочиналия Български патриарх Максим близо до мястото, на което до XVI в. е имало храм със същото име, и благоукрасен със стенописи през последните години. От името на всички присъстващи епископ Поликарп връчи кошница със свежи цветя на Негово Светейшество патриарх Неофит в знак на признателност „за неговата любов и трудове както за въздигането и украсяването на този храм, така и най-вече за облагородяването и въздигането душите на всички нас, неговите верни и покорни духовни чеда“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page