top of page

Българският патриарх Неофит инициира даряването на апарат за църковния Център в Елин Пелин



На 3 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, извърши посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца в гр. Елин Пелин.

Комплексът бе изграден по инициатива на Софийска света митрополия и ръководството на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, което го и стопанисва. Центърът е осветен на 12 октомври 2020 г. – в чест на рождения ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит (15 октомври), и е посветен на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Към настоящия момент залите вече са оборудвани с високотехнологични съоръжения и уреди за подкрепа на деца с увреждания и специални образователни потребности.

Най-иновативното устройство в Центъра е многофункционален уред за нискочестотна и средночестотна стимулация с ултразвук, дарен от Софийска митрополия по инициатива на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с финансовата подкрепа на г-н Антон Костадинов, управител на фирма „САМИ-М“. Устройството вече е тествано на редица деца и възрастни и показва завидни терапевтични резултати.

Днес Негово Преосвещенство епископ Поликарп, заедно с архимандрит Евтимий и йеродякон Поликарп, бяха любезно посрещнати от иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, и г-жа Елена Цветкова, ръководител на Центъра. Владиката подари на духовно-социалното заведение картина от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, а децата от Центъра изненадаха гостите с вдъхновено изпълнение на българския химн в пълния му вариант и споделиха емоционално своите преживявания по време на заниманията.

На срещата бяха обсъдени и проекти за последващо оборудване на Центъра, а владиката покани децата да гостуват този месец в Софийска света митрополия.


Текст и снимки: Пламен Михайлов








bottom of page