top of page

Българският патриарх Неофит прие папския нунций в България



Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес Апостолическия нунций в България и Северна Македония и титулярен Архиепископ на Популония монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и монсеньор Гиорджо Гецца, съветник на Нунциатурата, прот. доц. д-р Иван Иванов, Теодор Атанасов, началник кабинет на Българския патриарх и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Н. В. Пр. монсеньор Анселмо Пекорари предаде сърдечен поздрав от името на папа Франциск, който пожелава на Предстоятеля на Българската православна църква здраве и дръзновение в служението.

Той изрази и своите съболезнования за загубата на ставр. ик. Ангел Ангелов, който се престави пред Господа в началото на месец декември. По време на приема бяха споделени и спомени от посещението на папа Франциск в България, което се състоя през май 2019 г.

Светейшият патрирах бе известен от апостолическия нунций, че архиепископът на Милано е подарил на Западно- и Средноевропейската епархия, в частност на българската общност в гр. Милано, свети мощи на св. Амвросий Медиолански и на светите Гервасий и Протасий, които се считат за покровители на италианския град.

Дарението е било извършено на празника на св. Николай Мирликийски Чудотоворец - на 6.12.21 г.

Монсеньор Пекорари пожела на Светейшия патриарх Неофит, както и на митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП радостно посрещане на празника Рождество Христово и настъпването на новата година. Срещата завърши с възпоменателни подаръци и надежда за бъдещи срещи.


По новината работи: Ангел Карадаков

bottom of page