top of page

В Драгалевския манастир беше отбелязана паметта на св. Георги Софийски, Нови



На 11 февруари Българската православната църква почита паметта на св. мъченик Георги Софийски, Нови.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. вмчк Мина“, в Драгалевския манастир „Успение Богородично“ беше отслужена празнична Архиерейска света Литургия.

Паметта на св. Георги Софийски, Нови беше отбелязана в Драгалевския манастир, защото в светата обител се пази голяма частица от светите мощи на Софийския светец.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Алексий, ефимерий на манастира и епархийски съветник при Софийския духовен съвет, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир, свещеник Лука Китин, енорийски свещеник на Драгалевци, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от архимандрит Макарий, брат на Рилската света обител, протойерей Петър Славов, свещенослужител при столичния митрополитски храм „св. вмчца Неделя“, свещеник Павел Димитров, енорийски свещеник на с. Бистрица и свещеник Пламен Николов, енорийски свещеник при енорията на храм „Св. Николай “,, гр. София, кв. Бенковски.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която сподели мисли пред вярващите за живота и мъченичеството на св. Георги Софийски, Нови. Той призова вярващите да се изпълнят със силата на св. Георги, с неговата вяра, целеустременост в Христовия път и мъжество, както и да укрепят своята вяра от доброто свидетелство на вярата на мъченика.

Епископ Поликарп благодари за организирането на празника на монахиня Серафима, игумения на светата обител, на архимандрит Алексий, ефимерий при манастира, както и на свещенослужителите взели участие в светата Литургия, отците огласили клира и на верния народ.

Негово Преосвещенство поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела, по молитвите на св. Георги Софийски, Нови, Бог да им дава здраве, духовно преуспяване във всичко и да наспори дните им с благодат въз благодат.

За всички взели участие в празника на св. Георги Софийски, Нови, беше подготвена почерпка и обяд.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page