top of page

В Елин Пелин бе открит първият в България духовен център за социална рехабилитация на деца



На 12 октомври в гр. Елин Пелин тържествено бе открит първият в България духовен център за социална рехабилитация и интеграция на деца. Той е съвместен проект на Софийска св. митрополия и Министерство на труда и социалната политика. Духовният център ще носи името на всебългарския закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец.

Официалното откриване започна с отслужването на празничен водосвет, който с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий и духовници от Елин Пелин.

На събитието присъстваха г-жа Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, областният управител Илиян Тодоров, кметът на гр. Елин Пелин, Ивайло Симеонов, д-р Елеонора Лилова,  председател на Държавната агенция за закрила на детето, народният представител Николина Ангелкова, общински съветници от Елин Пелин, кметове на съседни общини, много гости, съмишленици на идеята, дарители и множество деца.

След водоосвещението еп. Поликарп се обърна към многобройните присъстващи събрали се да се възрадват на новата придобивка за децата и община Елин Пелин.

Днес е особено тържество. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит извършихме освещението на първият по своите размери и по своето значение духовен център за развитие на деца. Този център е изграден с много желание от ик. Серафим Янев и негови споспешници и с подкрепата на оперативна програма за развитие на селските райони, и най-вече със строителство, подкрепено от г-жа Сачева и от общинското ръководство на Елин Пелин. Молим се в днешния ден да има и други поводи за откриване на подобни центрове. Нека това бъде добро, благословено начало, за да може Църквата да запълни празнотата в тази насока. Нека както малките, така и големите - родителите, бабите и дядовците да се въздигат в духовност, в църковност, в добродетелен живот.  Защото нашето общество, нашият народ има нужда от вяра, от своята православна църква, има нужда от християнска нравственост, за да преуспява и да пребъде, а и да завещае на идните поколения, радост, удовлетворение, мир и най-вече човеколюбие и любов…..Поздравявам отец Серафим, г-жа Елена Цветкова - ръководител на новия център и техните  помощници, и им пожелавам преуспяване в това нелеко  служение и дело. Нека този център, подпомогнат от всички вас да заработи пълноценно и даде достойни плодове за благото на тези малки български чеда.“ – каза в словото си владиката и подари на центъра икона на Божията майка със специалния благослов на Българския патриарх Неофит.

Както св. Богородица се грижеше и се грижи за всички, така и те да черпят сила от Божията майка и да проявяват грижа към всеки, който идва и търси помощ и подкрепа в този духовен център“ – пожела още той.

Министър Сачева поздрави присъстващите с откриването на новата придобивка като подчерта, че в центъра не само ще се получава професионална грижа и услуги, но ще може да се получава така важната духовна култура и просвета.

Това е едно място, където Църквата не само ще говори за любовта и грижата, но и на практика ще показва как се случва това. Дейността на този център ще бъде държавно делегирана. Ние  ще подкрепяме всичко, което се случва тук. Радвам се, че сме част от това хубаво събитие!- каза още г-жа Сачева.

Кметът Ивайло Симеонов също отправи поздравления.

През последните две години, съвместно с Министерството на труда и социалните грижи и благодарение на г-жа Петкова, наистина такива грижи за първи път се разкриха, за което безкрайно благодарим. Пожелавам на отец Серафим и на целия събрал се екип да имат попътен вятър и да осъществят всичко, за което усърдно са работили като се надявам да няма много деца, които да имат специфични потребности. Нека имаме повече поводи за усмивки, отколкото за тъга“– завърши кметът.

След водосвета и поздравителните слова символично бе срязана лентата на новия център. В чест на откриването бе сложена в капсула грамота, с подписите на всички официални лица и бе положена в основите на сградата.

Новооткритият център ще предлага всички съвременни педагогически дейности и методи за рехабилитация като в най-модерно оборудваните зали в Източна Европа. Там ще работят различни професионалисти - педагози, логопеди, психолози, кинезитерапевти, арт и трудотерапевти, спортни и физио-специалисти.

Всички тези дейности, ще бъдат съчетани с православно вероучение, с цел духовното здраве на посетителите и израстването им в истински хора със здрави души и тела.

Центърът се намира на адрес: гр. Елин Пелин, ул. „Лесновска“ 25


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page