top of page

В катедралния храм "Св. Неделя " бе отслужена първата за този Велик пост Преждеосвещена литургия



На 9 март, първата сряда от Великия пост, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена първата за тази година литургия на Преждеосвещените Дарове.

По време на Великия пост тя се изпълнява в дните сряда и петък, както и в първите три дни на Страстната седмица. Това е особено чинопоследование, което включва великопостни часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без най-важните й части - освещаване на Даровете, затова няма молитви и песнопения, свързани със светите Дарове.

Богослужението в митрополитската катедрала бе възглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и храмовото духовенство: ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на катедралата, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм "Св. Петка Самарджийска" и седем дякона, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Великопостните песнопения бяха изпълнени от иконом Николай Цурев и д-р Калин Кирилов. В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Епископ Поликарп се обърна с кратко духовно наставление към миряните.

"Първата св. Преждеосвещена литургия съвпада с празника на св. Четиридесет мъченици Севастийски. Нека по техните молитви, Господ Иисус Христос да ни приюти, да ни прегърне и ни приведе по пътя на спасение, а ние да се ползваме от техния благодатен пример" - благопожела викарият.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page