top of page

В митрополитския храм „Св. Марина“ бе посрещнат празникът на великомъченицата с архиерейска вечерня



На 16 юли, в навечерието на празника в чест на св. вмчца Марина, бе извършена архиерейска вечерна служба с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Богослужебните песнопения за храмовия празник изпълни източноправославният хор „Св. Наум Охридски“ под ръководството на д-р Андрей Касабов, заедно с архимандрит Евтимий и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска епархия.

Множество християни изпълниха митрополитския храм и двора пред него, за да посрещнат храмовия празник с тържествената богослужба и да се поклонят на мощите на св. великомъченица Марина.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващия народ.

Епископ Поликарп благослови духовенството, певците и събралото се молитвено множество, като поздрави изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. „Когато разгръщаме житието на св. великомъченица Марина – сподели владиката – ние се удивляваме на нейната силна вяра и мъжество, с които пребори силата на езичеството, вдъхнови стотици хиляди езичници към Христовата вяра и се превърна в един апостол за своето време, щото по нейните трудове, мъжество и сила да се прослави Триединният Бог Отец и Син и Свети Дух.“

Викарият на Софийския митрополит пожела на всички присъстващи да подражаваме на светицата, като се утвърдят в духовния живот по примера на нейния подвиг в сила, духовна мощ и преуспяване в добрите дела.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page