top of page

В село Стоб тържествено бе отпразнуван празникът на св. Прокопий Йерусалимски

Актуализирано: 9.07.2021 г.



Едно от последните селища, които се намират на границата между Софийска и Неврокопска епархия, е кочериновското село Стоб. В това древно селище, за което има исторически факти, датиращи още от 6 век, се намира единственият в храм в Софийска епархия, посветен на св. Прокопий Йерусалимски.

На 8 юли, когато Православната църква чества паметта на великомъченика, в съборния храм на селото (има още две по-малки църкви) бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа в съслужение взеха участие: архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Иванов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Вучков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Молитвено участие взе иконом Стефан Костов, енорийски свещеник на гр. Рила.

Храмовият празник бе уважен от кмета на село Стоб, Георги Ставрев, служители на община Кочериново и десетки енориаши.

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и клиросни певци, ръководени от протойерей Петър Славов. Песенно участие в богослужението взеха и жени от енорията, които изпълниха духовни песни по време на причастяването на духовниците.

В края на празничното последование софийският викарий се обърна към изпълнилите храма богомолци със слово, в което припомни житието на св. Прокопий, живял през 4 век. Името на светеца означава „преуспял” и на него, подобно на Савел се открил Самият Господ и Спасител Иисус Христос.

"Целта на християнския живот е човекът да се освети, да познае Бога и да живее в Неговия благодатен живот и да се стреми с добродетели да стане населник на Неговото небесно царство. Христовата вяра и църква ни дават просвещение и ни учат да бъдем достойни човеци." - каза с словото си владиката.

Той благодари на енорийския свещеник отец Димитър за грижите, които полага за храма, на църковното настоятелство, които активно участват в живота на църквата и преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български като отправи и пожелания за здраве, благоденствие и любов помежду ни.

След края на светата Литургия в храма бе отслужен празничен водосвет и всички богомолци бяха поръсени за здраве и благословение.

След духовното тържество всички присъстващи бяха поканени на обща братска трапеза с благословено ястие.

Специален гост на празника бе Негово Превъзходителство доц. д-р Желко Йович, Извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България, който заедно със софийския викарий и придружаващите го духовници посети Рилската света обител.

Там бяха сърдечно посрещнати от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, с когото разговаряха по многообразни теми. Посланикът, който за първи път посещава Рилския манастир бе много впечатлен от архитектурата, подредбата и светините в обителта. Особено бе затрогнат от многобройните детайли, които говорят за много близка връзка между българския и сръбския народ. Той посети параклисът "Св. Сава", където си направи паметни снимки.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page