top of page

В София съборно бе прочетен целият канон на св. Андрей Критски



В сряда, 14 април, в петата седмица на Великия пост, според богослужебния типик в храмовете бе отслужено Малко повечерие и бе прочетен целият Покаен канон на св. Андрей Критски. По традиция това умилително богослужение съборно бе изпълнено в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя".

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха иконом Николай Цурев от храмовото духовенство и дякон Алексий Мулачки.

Трогателните църковни песнопения бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, под диригентството на ставрофорен иконом Кирил Попов. Молитвено участие в покайното богослужение взеха протосингелът на Софийска св. митрополия архимандрит Василий, както и архимандрит Евтимий.

В края на богослужението Преосвещеният епископ Поликарп се обърна със слово към църковното изпълнение, в което говори за смирението като основополагаща добродетел за спасителния, духовен път на човека.

„Нека застанали пред образа на Иисуса Христа, на Божията Майка, пред образа на св. Андрей Критски и св. Мария Египетска, Бог да дарува да виждаме достойното, благодатното и полезното. Да страним от гордостта и от осъждането, и да се въздигнем в смирението, за да бъдем достойни и да има смисъл от нашето молитвено пребиваване в храма. Нека не униваме като знаем, че Бог е човеколюбив и милосърден, и онова което е невъзможно за човеците е възможно за Него! От нас се изисква само да бъдем постоянни. В един от покайните канони и молитвени последования се казва: „Господи, въпреки че съгрешавам, пак при Тебе идвам!“ Нека бъдем винаги до Спасителя! Нека бъдем винаги с Него – и умът ни, и съществото ни, за да можем да потъпчем всеки грях и да наследим живот вечен. Амин“ - завърши словото си епископ Поликарп.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page