top of page

В София тържествено бе отдаден празникът Пасха и почетена паметта на св. Терапонтий Софийски



В тези последни дни на възкресна радост преди отданието на Пасха, в няколко поредни дни София отбелязва паметта на свои свети мъченици.

На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка-Стара” тържествено бе отпразнуван и денят на мъченик Терапонтий Софийски, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

В празничния ден, който съвпадна с Отдание на Пасха, бе отслужена  Архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с  него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Николов, ставр. ик. Александър Величков, председател на столичния храм "Св. Кирил и Методий", ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" към Св. Синод на БПЦ, свещеник Станислав Иванов  от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей.

За празничната атмосфера допринесоха утвърдени църковни певци, ръководени от протопсалт Георги Миков.

В края на св. Литургия, епископ Поликарп се обърна към изпълнилите храма богомолци с пастирско слово. Той подчерта, че в днешния ден отдаваме празника на празниците - Христовата Пасха и припомни явяванията на Господ Иисус Христос на Неговите ученици - апостолите, през 40-те дни от Неговото Възкресение.

"Мир вам!" "Радвайте се!" - казваше  Христос на Своите ученици

Владиката наблегна на подвига на мъченика Терапонтий, който предпочел смъртта в устояване на истината пред поклонението на иноверието.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство председателят ставр. ик. Николай Николов поздрави и благодари на еп. Поликарп с красив букет цветя.

Негово Преосвещенство трикратно благослови народа с пасхалния поздрав и раздаде осветената нафора за благословение на многобройното множество вярващи християни.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова -1, Александър Ангелов - 2


bottom of page