top of page

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена архиерейска вечерня



На 29 януари, в навечерието на празника на тримата светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерна служба в храм "Св. св. Кирил и Методий", гр. София (намиращ се на Женския пазар).

В храма, съхраняващ по частица от мощите на тримата светители, вечернята възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, свещеник Захарий Димитров, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов, дякон Пламен Николов, дякон Спас Рангелов, дякон Панталеймон, дякон Борис и дякон Любомир Тасев.

С църковните си песнопения енорийските клиросни певци допринесоха за молитвеното настроение на множеството християни, изпълнили столичния храм в януарската вечер.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на богомолния народ.

С тържествено слово епископ Поликарп благодари и поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Като припомни примера в отстояване на вярата и горещата почит към тримата светители и българския св. цар Петър, също честван в утрешния ден, епископ Поликарп призова вярващите: „Да изпълним сърцето си с вяра, надежда и любов; да бъдем Христови и да знаем, че Божият народ пребъдва в единство, никога не се разделя и не приканва към разделение.“

От името на предстоятеля на храм „Св. св. Кирил и Методий“, храмовото духовенство, църковното настоятелство и енориашите, архимандрит Евтимий отправи благодарност за богослужението и поздрави викария на Софийския митрополит, пожелавайки му здраве и сили, за да може все така да посещава и насърчава християните с мъдри слова и благ пример.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър Ангелов



bottom of page