top of page

В храм „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия в чест на св. крал Стефан Милутин



На 12 ноември, когато Сръбската православна църква отбелязва паметта на св. крал Стефан Милутин, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия в чест на светеца. В храма се съхраняват мощите на сръбския св. крал, от чието успение през настоящата 2021 г. се навършват 700 години. Днешното събитие е последното от редица богослужения и тържествени чествания на кръглата годишнина.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светата Литургия бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, йеромонах Стефан, ефимерий на Троянския манастир „Успение Богородично“, протойерей Евгений Павелчук, секретар на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. Неделя“ и духовенството към храма, мнозина свещенослужители от Софийска епархия, както и петима дякони, начело с протодякон Иван Петков.

За тържествените църковни песнопения се погрижиха софийски храмови певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

На службата участваха молитвено г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни, гости от Сърбия, както и множество християни от столицата, за да отправят заедно с духовенството молитвите си към Бога и Неговите св. угодници, отдавайки своята почит към св. крал Стефан.

В края на светата Литургия бе осветено благоукрасено коливо в чест на сръбския светец, раздадено за здраве и благословение на всички присъстващи.

С тържествено слово епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги поздрави за празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни за дивните подвизи на св. крал Стефан Милутин и сподели: „Той ни завещава да бъдем изпълнители на Христовите заповеди и това да си проличава в нашите лични, човешки и междусъседски, държавнически взаимоотношения. Той е обединител на българи и сърби и ни казва, че ние сме едно като Христови чеда и православни люде, ние сме едно и като балкански, съседни и братски народи и това единство е нужно да засвидетелстваме, да показваме и доказваме във всичко, че го има, че го живеем и че сме радетели то да пребъде во веки веков“.

От своя страна и от името на духовенството и храмовото настоятелство предстоятелят ставрофорен иконом Николай Георгиев отправи благодарност за съборната служба и за всички тържества в чест на св. крал Стефан към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като подари цветя на владиката в знак на синовна обич.

Осветена бе и новоизписана икона на св. крал Стефан Милутин, дар за Посолството на Република Сърбия в България, която да свидетелства за духовното единство между двата народа.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page