top of page

В храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Сливница бе отслужена архиерейска св. Литургия



На 10 май, Неделя на разслабения и ден преди честването паметта на светите братя Кирил и Методий, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Сливница.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Георги Иванов, предстоятел на храма в чест на светите братя, протойерей Желязко Симонов, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Петърч, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Любомир Тасев.

За молитвеното настроение на множеството християни, събрали се на служба в обновения храм, допринесоха дяконите Петър Славов и Павел Димитров с изпълнение на църковните песнопения.

На богослужението присъстваше и кметът на Община Сливница г-н Васко Стоилков.

След светата Литургия епископ Поликарп отправи празнична проповед, в която поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Викарият на Софийския митрополит обърна внимание на голямата духовна полза от равноапостолното дело на св. св. Кирил и Методий, чиято цел по думите му „не беше просто славяните и българите да имат четмо и писмо, а да се просвети народът с познанието на Евангелската истина. Всички техни трудове бяха върху Свещеното Писание и духовните книги, за да възпитат духовни чеда, които да бъдат свети и да проповядват светостта и на останалите.“ Владиката призова християните да помним и прославяме паметта на светите братя, като подражаваме на добродетелите им – на усърдието, вярата, надеждата и любовта, на постоянството в доброто и полезното, на послушанието към светата Църква, „за да можем наистина да се наречем техни духовни чеда“.

Благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за посещението и съвместно отслужената св. Литургия отправи от името на духовниците и всички присъстващи предстоятелят протойерей Георги Иванов, който е 15-ият поред свещеник от своя род.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page