top of page

В храм „Успение Богородично“ в с. Марица бе извършена архиерейска св. Литургия



На 19 юли Православната Църква почита светите Отци от 6-те Вселенски събора.

В чест на празника бе отслужена архиерейска св. Литургия в самоковското с. Марица – в храм „Успение Богородично“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Георги Шопов, предстоятел на храма, иконом Николай Аршинков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в с. Радуил, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква до гр. Самоков, протойерей Емилиан Дамянов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Спас Рангелов.

За църковните песнопения по време на неделната служба се погрижиха протойерей Костадин Тренев и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Множество местни християни посрещнаха гостоприемно владиката и участваха молитвено в тържествената богослужба.

Със слово епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение, като благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката припомни за важността на първите шест Вселенски събора и призова християните: „Нека се вдъхновим от примера на светите Отци, които затвърдиха основите на нашата православна вяра, които ни научиха и завещаха православната истина – как да почитаме Бога; Кой е Бог; Коя е Св. Богородица; кои са светиите; какво е необходимо човек да направи, за да бъде в истинската Христова вяра и Евангелие. Св. Отци, които ни вдъхновиха и изградиха живота на Църквата по начин, по който всеки един да бъде пълноценен в нея – да се чувства и свободен, да се чувства и под крилото на Христовата Църква. Да се чувства предпазен от всяко едно дяволско нападение, от всяка една болест и смущение – телесно и душевно.“

От името на духовенството, енорията и всички присъстващи предстоятелят на храма иконом Георги Шопов изрази своята благодарствена радост към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за архиерейската света Литургия, като подари на владиката дърворезбована икона на Св. Богородица с Младенеца.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page