top of page

В чест на светите братя Кирил и Методий бе отслужена архиерейска вечерня в София



На 10 май, в навечерието на празника в чест на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители Славянобългарски, бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, кв. Красно село.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Стефан Стайков, предстоятел на празнуващия храм, ставрофорен иконом Васил Иванов и свещеник Радко Иванов от храм „Св. вмчк Панталеймон“ в кв. Бояна, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм "Св. пр. Илия" в кв. Княжево, духовенството на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в лицето на свещеник Владимир Тасев, свещеник Пламен Ангелов и свещеник Васил Асенов, както и свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения за богослужението бяха изпълнени под ръководството на храмовият певец Методи Стоилов.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на множеството християни, изпълнили храма по време на богослужението.

В слово след службата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма с настъпващия празник от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за благодатните трудове и живот на светите братя Кирил и Методий – „със смирението, любовта и кротостта си, с грижата си за спасението на човеците те разтопиха ледове, които от векове се бяха утвърдили и никой не смееше да помисли да разклати“. Владиката призова християните да се помолим: „Бог по молитвите да ни утвърди в добродетелен живот, в преуспяване и постоянство в духовното, непреходното и вечното, за да бъдем достойни Божии чеда и да се изграждаме като последователи на нашите предци, които са ни открили вярата, научили на духовния живот и дали светлината Христос да живее и пребъдва в нас.

Предстоятелят на храма иконом Стефан Стайков, изразявайки радостта си за посещението и съвместната молитва, благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и неговият викарен епископ Поликарп от името на духовенството, настоятелството и енорията за силната молитва, добрата воля и мисълта за християните, както и за съслужението по повод настъпващия голям празник за всички българи.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page