top of page

Днес бе отслужена последната за тази година Преждеосвещена литургия



На 15 април, Велика сряда, за последен път тази година, бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в столичната митрополитска катедрала "Св. вмчца Неделя".

Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ик. Кирил Попов от храмовото духовенство и дяконите: йеродякон Вартоломей, дякон Петър Славов и дякон Юлиян Периклиев.

В тази сряда от Великата седмица, извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената - блудница. Тъй като хвалитните и стиховните стихири на утренята от Велика сряда, както и техните Слави, се повтарят и на вечернята като стихири на „Господи воззвах“, отново беше изпълнена и прекрасната Слава на св. монахиня Касиана.

Евангелското четиво от св. Литургия ни разказва и за решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). Този евангелски разказ се чете, за да ни накара да се замислим, дали ние, които се наричаме Христови, не предаваме Господ Иисус Христос чрез нашите небогоугодни дела. А целият Велик пост ни води към покаяние, за което е нужно смирение – само така можем да надвием предателя Иуда в нас, да преодолеем греха на предателството.

В края на литургията владиката благослови вярващите в храма и прикани да усилим молитвения си живот и със смирение и усърдие  да се подготвим за приемането на св. Тайни Христови.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page