top of page

Държавната и общинска власт от Софийска епархия на среща с Негово Светейшество

Актуализирано: 24.01.2020 г.



Вечерта на 23 януари в салона на Софийска света митрополия се проведе официален прием на представителите на държавната и общинска власт и на архиерейските наместници, влизащи в диоцеза на Софийска епархия. На любезната покана се отзоваха областни и зам.-областни управители, повече от двадесет кмета на общини, а заедно с тях и най-близките им заместници и сътрудници. Негово Светейшество патриарх Неофит влезе в салона придружаван от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. След като благослови своите гости, Негово Светейшество се обърна към тях с приветствено слово: "Бихме искали още веднъж да ви поздравим с доверието, което жителите на вашите общини ви оказват и възлагат на вас техните надежди и очаквания". Той направи равносметка на отношенията през изминалата година между митрополията, областните управители, общините и архиерейските наместничества.

Негово Светейшество изказа надежда, че светската власт ще подпомогне изучаването на религия в общинските училища, ще съдействат на социалната дейност и ще се грижат заедно с църквата, за църковните и манастирски имоти.

В края на словото си той оправи благопожелания, щото Божието благословение и благодатна помощ да бъдат през цялата настояща година с всички.

Специално за повода бе поканен струнен квартет, който поздрави присъстващите с приятна класическа музика. По време на приема патриарх Неофит лично се запозна и благослови всеки от присъстващите като мнозина му отправиха благопожелания за здраве и успех, поднасяйки му цветя и подаръци. В знак на внимание патриарх Неофит им благодари за присъствието с дар, който да им бъде спомен, утеха и напътствие в настоящата 2020 г.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page