top of page

Дяконско ръкоположение на Светла събота в руския храм „Св. Николай“, гр. София



На 25 април – Светла събота, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ в гр. София.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан, представител на Московския патриарх в България и предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Евгений Павелчук, секретар на храма-подворие, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Смесеният хор към храма изпълни църковните песнопения в богослужението на Светла събота, на което множество богомолци съучастваха с молитви и приобщаване със светите Тяло и Кръв Христови.

По време на светата Литургия бе постриган за четец и певец Божият раб Христо, а благоговейният мъж Александър Морозов бе ръкоположен за дякон, първата благодатна степен на свещенството.

Архимандрит Васиан в края на службата отправи благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и към викарния му епископ за грижата и посещенията, за днешната молитва, за споделената пасхална радост, както и за новото дяконско ръкоположение.

Епископ Поликарп от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит поздрави с Христовото Възкресение и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма, като пожела на дякон Александър достойно да следва примера на възкръсналия Господ Иисус Христос – да служи с радост, смирение и страхопочитание, подбуждайки християните към молитва и духовен живот. Като засвидетелства своята обич към духовно осветения от св. Серафим Софийски Чудотворец храм-подворие, към неговия предстоятел, към руския народ и духовенство, епископ Поликарп сподели, че „винаги се молим и просим от Бога да бъдем едно голямо семейство, неразделни, обединени в православна вяра, молитва, пост, бдение и духовни трудове, във взаимна подкрепа, за да може чрез единството в Господа Иисуса Христа да покажем на света, че нашата вяра е спасителна, обединителна, сплотява всеки един от нас и ни прави да бъдем достойни в Христа Иисуса.

След светата Литургия по традиция бе отслужен молебен пред гроба със светите мощи на св. Серафим Софийски Чудотворец в криптата на храма, за душевно и телесно здраве и спасение на всички присъстващи и жители на столицата.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


bottom of page