top of page

Епископ Поликарп отслужи света Литургия в Клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя



На 16 януари с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия в Клисурския манастир „Св. Петка“, намиращ се в близост до гр. Банкя.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Любомир Мишков, предстоятел на самоковския храм „Рождество Богородично“, свещеник Георги Николачков, ефимерий на Клисурския манастир „Св. Петка“, свещеник Костадин Тренев, дякон Спас Рангелов и дякон Харитон Манов.

В препълнения от богомолен народ манастирски храм църковните песнопения изпълниха четирима дякони, ръководени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

По време на светата Литургия бе извършено и пострижение на богослова Веселин Мишков за четец и певец на Българската православна църква.

В словото си Епископ Поликарп поздрави за празника игуменката на светата обител монахиня Филотея, сестринството, духовниците, певците и изпълнението на храма – от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като изрази радостта си от поканата да посети светата обител. Викарият на Софийския митрополит разясни неделното Евангелско четиво - за 12-те прокажени и припомни житието на чествания подвижник св. Макарий Велики, чиито молитви присъстват в ежедневното частно правило. „Днешният ден е ден на молитвата и благодарението – сподели епископ Поликарп – Нека изпълним сърцата си със сърдечна молитва, нека изпълним душата си с прошения към Бога, но и да оградим цялата си същност с благодарение. Винаги да бъдем благодарни на Бога и на тези, които са около нас – и за най-малката подкрепа и помощ, за всичко!“

Ефимерият свещеник Георги Николачков благодари от свое име, от името на игуменката и сестринството на светата обител за празничното архиерейско богослужение и за укрепващите слова на Преосвещеният епископ Поликарп, пожелавайки си по-често споделяне на радостта от евхаристийното общение.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page