top of page

Заупокойна света Литургия и опело на ставрофорен иконом Ангел Ангелов



На 29 ноември в старинния столичен храм "Св. София“ бе извършено опело на ставрофорен иконом Ангел Ангелов, дългогодишен председател на храма, посветен на Божията премъдрост и духовен надзорник на Софийска епархия.

Ерудираният богослов, философ, грижовен пастир и проповедник се престави в Господа на 24 ноември, в навечерието на първия епископ на български език св. Климент Охридски, когото той обичаше от цялото си сърце и душа, и на когото подражаваше в разпространение на Живото слово.

Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в древния храм в понеделник - деня, в който св. Църква е определила да се отдава чест на безплътните небесни сили, ден, особено почитан от отец Ангел, заради неговия небесен покровител.

В сутрешните часове на деня бе извършена Заупокойна литургия, в памет на упокоилия се духовник. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който бе в съслужение с Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий и Техни Преосвещенства: Мелнишки еп. Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийския митрополит, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, протойерей Евгений Павелчук, секретар на представителството на Московския Патриарх в България, храмовите свещеници и голямо множество духовници от Софийска епархия, както и четирима дякони.

В края на литургията митрополит Йоан, с присъщото си духовно красноречие се обърна към опечаленото събрание. След духовно ободрителните слова на митрополита, присъстващото духовенство със запалени свещи в ръка отслужи край ковчега на отец Ангел, поставен в центъра на храма, последованието на свещеническото опело.

Древният храм, изпълнен с опечалени роднини, събратя, енорияши, християни от различни енории и духовни чеда скърбеше за своя всеодаен пастир и ревностен наставник. Да го изпратят в последния му земен път дойдоха синодални служители и служители на Софийска митрополия, състуденти, приятели и съработници на Божията нива, с които години наред отец Ангел споделяше трудности, житейски неволи и радости. Със запалени свещ в ръка, всички вместо поздрав мълвяха: „Бог да прости отец Ангел!“.

В края на чинопоследованието, Мелнишки епископ Герасим се обърна към опечаленото събрание с прочете архипастирското слово на Негово Светейшество Софийския митрполит и Български патриарх Неофит, в което бяха изтъкнати достойнствата на упокоилия се духовник и бяха отправени към близките пастирски думи на съболезнование и утешение. В него се казва:

"От младини отец Ангел отдава своя живот в служение на Бога. През годините е познат на всички ни с усърдното усвояване, а след това и в преподаването на най-висшата наука – теология в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наред с това носим жив спомена за неговото служение в софийския храм „Св. Вмчк Мина“, а от 2004 година, и като председател на църковното настоятелство при древния старинен храм, посветен на Божията премъдрост. Неизменната му подкрепа в църковните дела е и по време на Шестия Църковно-народен събор в Рилската света обител, където той бе член на организационното бюро. През 2011 г. това доверие премина в назначението му за протосингел на Софийска митрополия по времето на блаженопочившия наш предшественик патриарх Максим, както и по наше време, на тази длъжност остана до 2017 г. След това бе назначен за духовен надзорник на богодаруваната ни епархия.

Във време на духовна нищета, обърканост, отчуждание от вярата и християнските ценности, Родната ни света Църква загуби примерен свещеник и богослов, блестящ оратор, учен, любящ баща, верен Христов съратник, духовен изповедник на стотици човешки души. Чрез своето чистосърдечие успяваше да ги приведе под благодатния покров на Църквата Христова, а в духовната просвета и в приобщаването на младите не жалеше сили за привличането им по пътя на спасението. Ревността му по богослужението виждахме в светата литургия, която той обичаше да отслужва с вдъхновение. Това е и повод за постоянното му пребиваване в дома Господен, което е явно свидетелство за искрената му вяра в Спасителя Христос.

Днес си спомняме за безройните му заслуги в надграждане авторитета на Църквата Христова сред обществото. Посрещан радушно от всички, а участието в благотворителни организации и социални инициативи, го направи познат на мнозина. Богословските му познания и дълбока мисъл са даровете, с които той представяше светата ни Църква сред академичните среди, а отличното познание на библейските текстове и светоотеческата традиция, бе възможност да бъде наш представител сред инославните и иноверни общности в страната.

Особени са заслугите му за основаването на Поклонническия път "Рилският Чудотворец". Чрез това привелече множество човешки души по пътя Христов. Загубата на отец Ангел Ангелов оставя огромна празнота. Неговата чиста вяра и вдъхновено слово са пример на мнозина, които поеха по трудния, но спасителен път на свещенството.

Отец Ангел остава пример на себеутвержено духовно служение. Отличаваше се с преданост и грижа за всички послушания, които му се възлагат. Проповедник, писател, духовен отец и наставник, приятел и грижовен стопанин на дома Христов са дарбите, които украсяват неговия житейски път.

Загубихме верен сътрудник на Господнята нива, за когото вярваме, че сега се радва и тържествува в небесната Христова Църква, заедно с Божията майка и всички светии, в които вярваше и проповядваше.

Надеждата ни е, че Господ Иисус Христос, Когото отец Ангел Ангелов обичаше и през живота си се стремеше да проповядва и изповядва, ще приеме душата му в Своите обятия и ще я настани в обещаното място на спасение, което „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (IКор. 2:9), за което той копнееше от цялото си сърце и душа."

След като присъстващите се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи, придружен от цялото църковно изпълнение към гробното място, подготвено в Православен гробищен парк „Св. архангел Михаил“ в кв. „Бояна“.

Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се и обичан ставрофорен иконом Ангел Ангелов! Бог да го упокои при Себе Си в Царството на мира и радостта!

Вечна и блажена да бъде паметта му!


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page