top of page

Зимен празник на св. Георги Победоносец чества столичният храм "Св. Кирил и Методий"



На 3 ноември Православната църква отбелязва обновяването на храма на свети великомъченик Георги Победоносец в гр. Лида, Палестина. В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, кв. „Красно село“, се намира голяма икона с образа на св. Георги, тя е копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“, т.н. наречена Фануилска. Светинята тържествено бе донесена и дарена на храма през 2018 г. Оттогава празниците на св. Георги се честват особено тържествено, а днешният ден, който се почита като зимен празник на светеца, се отбелязва в софийския храм като втори храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие иконом д-р Стефан Стайков, предстоятел на храма, свещеник Васил Асенов от храмовото духовенство, както и дяконите Никола Чочев и Алексий Мулачки.

Църковните песнопения на утринната служба бяха изпълнени от храмовия певец Методи Стоилов, а литургийните от многогласния храмов хор. В края на службата епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поздрави предстоятеля за това, че храмът вече няколко години посреща посетителите с благолепната икона на св. Георги. Владиката припомни историята на обновяването на храма в гр. Лида, посветен на светия великомъченик и насърчи християните:

"Св. Георги се почита в целия православен свят. Ние сме честити, че в България имаме много храмове, манастири и оброчища, които носят негово име. Честити сме, че с тази икона на св. Георги в столичния храм, имаме жива, духовна връзка със Света Гора. Тя е един мост между светеца и Царството на Бога. Св. Георги със своя пример ни подтиква да бъдем достойни наследници за Небесния Иерусалим. Той ни назидава да бъдем целеустремени в нашия духовен живот и да не се отклоняваме нито на ляво, нито на дясно. Да бъдем във всичко единомислени в Христовата църква и преуспявайки в добродетел, да се удостоим да просветнем и ние в небето, в името Господне! Бог по молитвите на св. Георги на всички да въздава всичко, което е потребно."

Иконом Стефан Стайков приветства епископ Поликарп и чрез него благодари на Българския патриарх Неофит за архиерейската богослужба, за горещите молитви и за подкрепата от името на духовенството, храмовото настоятелство и енорията.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев


bottom of page