top of page

Излезе от печат нов пътеводител за поклонническите места в България



Първи по рода си пътеводител за поклоннически пътувания излезе от печат по инициатива на Министерство на туризма, реализирана от Книгоиздателска къща „Труд“ в съдействие с Поклонническо-просветния център на Софийска света митрополия.

Книгата е богато илюстрована и съдържа информация за най-значимите български храмове и светини, обединени в 10 поклоннически маршрута.

Това е първият по рода си религиозен пътеводител в България. Книгата няма да се разпространява в търговската мрежа, тъй като е направена с некомерсиална цел. Тя ще послужи за популяризиране на светите места за православните християни в България.

Десетте религиозно-поклоннически маршрута са разработени от специално създадена работна група с експерти от Софийска света митрополия, Министерството на туризма и представители на туристическия бранш.

Книгата бе представена от Иван Михалев, търговски директор на „Медийна група България“, на среща между издателя на в. “24 часа” Венелина Гочева и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

„Религиозният и поклонническият туризъм за разлика от другите видове културен туризъм имат роля и значение не просто за почивка и забавление, но и като съществена част от образователния процес на самата религия“, подчерта епископ Поликарп.

„В последните години този вид туризъм е в подем в резултат на възобновения интерес и почит към Църквата и църковните обекти, които в голямата си част са недвижими културни ценности с изключителна стойност за българската история и култура“, допълни той.

Най-желани дестинации са големите манастири - Рилският, Бачковският и Троянският, следвани от безценни културни паметници като Боянската църква и Ивановските скални манастири, които са под закрилата на ЮНЕСКО. В пътеводителя са включени и всички по-значими светини като пещерата и гроба на свети Йоан Рилски, чудотворни икони, мощи на светци.

„Засилен интерес към религиозните обекти има по време на големите духовни празници. Литийните шествия с чудотворни икони и нощни бдения на места като Бачковския манастир и Кръстова гора привличат хиляди поклонници всяка година“, посочи протойерей Стилиян Табаков, председател на Поклонническо-просветния център към Софийската света митрополия, който участва и в създаването на книгата.

Освен българи традиционно интерес към поклонническия туризъм в България проявяват православни християни от Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония, Гърция. Затова пътеводителят излиза и на руски език.


Източник: 24 часа

Информация за разпространението на изданието можете да получите на тел. 02/846 75 29, както и на e-mail: office@trud.cc

bottom of page