top of page

Излезе от печат нова книга на Белоградчишки епископ Поликарп



В първите дни на месец декември 2020 г. излезе от печат първи том на сборника „Благодат вам и мир! Неделен Апостолски глас“ с беседи от епископ Поликарп, върху апостолските четива от неделните дни, така както са подредени в българския богослужебен църковен календар.

Беседите върху неделните апостолски четива са авторски участия на еп. Поликарп в предаването „По пътя към храма“ на Радио „Видин“, и обхващат периода от един богослужебен кръг на 2014-2015 г.

Сборникът „Благодат вам и мир! Неделен Апостолски глас“ том 1 е посветен на блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Дометиан митрополит Видински“.


***

Предговор на сборника „Благодат вам и мир! Неделен Апостолски глас“


На 1 март 2009 г., тържествено бе открито новосъздаденото радио „Видин“, като регионален глас в Северозападна България на Българското национално радио.

Със създаването на медията, се породи желание в ръководството на радиото да бъде обогатена програмата с предаване за Православната вяра, учение, богословие и живот.

Така, с инициативата на г-жа Тоня Капсъзова, пратеник на БНР във Видин, се създаде предаването „По пътя към храма“, с първи автор и водещ, архимандрит Поликарп и Невена Пекова. От лятото на 2009 до септември 2017 г., всеки неделен ден, без прекъсване, предаването „По пътя към храма“ радваше и обогатяваше духовно слушателите на радио „Видин“ със записи осъществявани с благословението на блаженопочиналия Видинския митрополит Дометиан от моя милост.

Предаването „По пътя към храма“ се състоеше от три части: Разглеждане на Апостолското неделно четиво; Разглеждане на Евангелското неделно четиво; и Съвременна Библия. Предаването бе озвучавано от Православна църковна музика.

С натрупването на записи и проявения интерес към съдържанието на разглежданите четива, Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан многократно споделяше желанието си да се създаде сборник с проповеди или CD от създадената радио продукция.

Това беше негова мечта, а и послушание към мен като автор и водещ на предаването.

През всички тези години се стараех да реализирам това благословение на дядо Дометиан. Поради факта, че правех записите без да имам подготвен текст, ми беше трудно да издам сборник, тъй като трябваше да свалям от звуковия файл, а не разполагах с такова време.

С Божия помощ се намериха хора, които да сторят това, за което съм им много благодарен, както за желанието, така и за проявеното старание. Това е голям труд от тяхна страна. Това са Надежда Петрова и йеромонах Василий.

Този сборник съдържа беседи изцяло върху Апостолските неделни четива. Поради факта, че изключително рядко се среща проповед или беседа върху Апостолските четива, реших само те да бъдат включени в тази книга. Върху Евангелските неделни четива има стотици издадени сборници.

В настоящия сборник „Благодат вам и мир! Неделен Апостолски глас“ са събрани радио беседи от периода 2014/2015 г., които обхващат един Богослужебен кръг - периода от Неделя след Въздвижение до Кръстовден. Тук са включени и беседи свързани със светийски празници, тъй като в някои от неделите са се чествали особено почитани светии.

Иска ми се да споделя, че при записването на радио предаванията, съм се стараел те да бъдат достъпни и възприемчиви от слушателите. Да не затрудняват и затормозяват. Използвал съм, според силите и възможностите си прост език и обяснения, както и много повторения, с цел даденото послание да направи впечатление и да се укорени в съзнанието на хората.

Надявам се, че този труд, който се реализира в продължение на много години, с благословението на блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан, добронамареността на радио „Видин“, в лицето г-н Огнян Първулов, г-жа Тоня Капсъзова, г-н Александър Русев и г-жа Невена Пекова ще намери своето място в духовния живот и богословско търсене на вярващите и обичащите Бога.


С Христова любов и обич,

†Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП

bottom of page