top of page

Икона на св. крал Стефан Милутин бе тържествено посрещната на ГП “Калотина“



На 16 октомври с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на българо-сръбската граница бе посрещната икона с образа на св. крал Стефан Милутин.

Иконата бе донесена на граничния пункт „Калотина“ от г-н Горан Ристович, дарител на иконата и украсител на честния образ със сребърен филигран, а бе посрещната от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, протойерей Петър Славов, от храм „Св. вмчца Неделя“, дякон Никола Чочев, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и г-жа Лидия Банкова, зам.-кмет а община Драгоман.

Иконата е дар от благочестиви християни от Сърбия, който я даряват на столичния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, където се намира нетленното тяло на светия Крал, за вечен спомен и залог на единението и любовта между двата съседски народа.

Иконата е осветена на 15 октомври от игумена на Банския манастир, където е бил погребан св. Крал, отец Данаило, който предава и ковчеже с камък от гроба на св. крал Стефан Милутин, което да стои при светите му мощи.

Тази година се навършват 700 години от успението на св. крал Стефан Милутин. Към програмата за отбелязването на тази достойна годишнина е предвидено тържествено посрещане на икона на св. Крал от Сърбия в митрополитския храм.

Посрещането ще бъде извършено на 27 октомври от 16:00 ч. в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, където ще остане за постоянно, за всенародно поклонение и молитвена почит, наравно със светите мощи на светия Крал.


bottom of page