top of page

Катедралният храм „Св. Неделя“ отбеляза празника на св. крал Стефан Милутин



На 20 октомври Православната църква чества успението на св. крал Стефан Милутин, управлявал сръбската държава от 1282 до 1321 г.

В чест на днешния празник в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, където се покоят мощите на светеца, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм „Св. Димитър“, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Юлиян Периклиев.

Богослужбата бе огласена с църковни песнопения от храмовия многогласен хор, ръководен и днес от д-р Стоян Малинов.

Въпреки делничния ден много столичани и гости от съседна Сърбия присъстваха на светата Литургия, за да съучастват молитвено на празничната богослужба.

В своята проповед епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и припомни за духовните висини, до които е достигнал св. крал Стефан Милутин: „От своя пост, от своето духовно състояние той даваше съвети на монасите, на монахините, на свещенството да бъдат съвестни и ревностни в своето служение... Да бъдат изрядни според своите сили и възможности, да учат народа на онова, което е добро, което е полезно; да вдъхновяват народа да върви по утъпкания път, който води към Царството небесно. Да насърчават всеки един да приеме в сърцето си, в живота си, в своето дихание Господа Иисуса Христа и да се поклони на Отца и Сина и Светия Дух.“

Благодарност от името на духовенството и богомолния народ отправи отец Николай на епископ Поликарп за благодатното присъствие и съвместна молитва, а чрез викария благодари и на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Предстоятелят връчи на владиката цветя и призова „да виждаме във всичко около нас красотата, а не трудността и проблематиката."


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page