top of page

Литургията на Преждеосвещените дарове за последен път бе отслужена тази година



На Велика Сряда, 28 април, за последен път тази година в храмовете бе отслужена св. Литургия на Преждеосвещените Дарове.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ тя бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, свещеник Петър Славов от храмово духовенство, свещеник Харитон Манов и седем дякона: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев, дякон Лука Младенов, дякон Алексий Мулачки, дякон Илиян Кирилов и дякон Любомир Славчев.

В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Еп. Поликарп се обърна с духовно наставление към миряните, в което обясни значението на Преждеосвещената литургия и нейното изпълнение в дните на Великия пост.

Днес сложихме край на великопостните последования и навлизаме в най-духовните, най-сакралните дни на Великия пост – Страстната седмица. В първите дни ние получихме духовно наставление от Самия Господ Иисус Христос, от Неговите притчи и божествени слова, които ни наставляват какво да бъде отношението ни към Бога, към човеците и към самите нас. Разбрахме, че най-важното е да имаме любов към Бога, да имаме стремеж и постоянство в духовния живот и чрез всичко това да бъдем в подножието на нозете на Спасителя, обгърнати от смирение, което в свое време да ни обогати и ни направи достойни Божии чеда. Смирението е това, което ще ни помогне да понесем тежестта на житейския кръст и ще ни направи търпеливи. А чрез придобиване на търпение ще станем победители над всяко зло и грях…

Нека потънем в тези дни в духовни размисли, да загърбим всяка страст човешка и притеснение, омраза, завист и да бъдем в скръбта с Христа и да Му помогнем с нашата благост, кротост и благоразположение да понесе тежестта на Кръста, за да умре за нас и да възкръсне за нас.“ – завърши словото си владиката


Текст и снимки : Весела Игнатова


bottom of page