top of page

Министерският съвет ще финансира ремонти и реставрации в Софийска епархия



Министерският съвет отново отпуска финансови средства за подпомагане на Българската православна църква. Той реши да даде 2,5 милиона лева за ремонти, реставрация и завършване на храмове в страната. Част от средствата са предназначени за Софийска епархия. Осигурена е финансова помощ за ремонтни дейности за сградата на Софийската митрополия, за обновяване на манастира "Св. Йоан Кръстител" в с. Жабляно, общ. Земен, за възстановяване на столичната църква "Свети апостол Андрей Първозвани" и за продължаване на строителството на църквите в София - "Св. Стефан", Южен парк и "Св. Благовещение" в кв. "Дружба" 2.

"Наближава много велик ден - Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза упованието на хората в Бога е изключително важно" - посочи министър-председателят Бойко Борисов на заседанието, на което присъстваха Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

"Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта", изтъкна премиерът Борисов. Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

"На днешния ден, когато се почита Света Анна, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело", обърна се той към министър-председателя. Той изрази благодарност към правителството и за това, че по време на пандемията от коронавируса църквите не бяха затворени. "Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически" - отбеляза еп. Поликарп.

Той добави, че с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит от 20 до 26 декември свещеници и духовници, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, за да помажат тези, които имат желание, да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж.


Снимка: Министерски съвет на Република България

bottom of page