top of page

Монашеско пострижение в Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично"



С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 24 септември 2020 г. бе извършено монашеско пострижение в Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“.

В манастирския храм бе отслужена тържествена вечерня, която възглави йеромонах Игнатий, ефимерий на манастир „Възнесение Господне“ в с. Горни Лозен, в съслужение с йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На вечернята молитвено присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Пахомий, ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, както и редица монаси, монахини и поклонници.

За църковните песнопения на службата се погрижиха иконом Лазар Георгиев, предстоятел на столичния храм „Св. вмчк Георги“ в кв. Горубляне, протойерей Костадин Тренев и свещеник Стоян Иванов, под ръководството на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на вечернята протойерей Стефан Александров, и. д. игумен на светата обител, бе постриган за свещеномонах от викария на Софийския митрополит, като му бе дадено духовното име Севастиан – по решение лично на Негово Светейшество патриарх Неофит. Архимандрит Януарий пое духовното попечителство над новия йеромонах, като го води под мантия по време на пострижението. Преди да бъде назначен за и. д. игумен на светата обител, протойерей Стефан Александров предстоява храма „Св. Георги“ в с. Бистрица.

В края на службата епископ Поликарп поздрави новопостригания монах с отварянето на нова страница от живота и служението му, като измоли Всеподателя Бога „неговите дни да бъдат изпълнени с мир, пост, молитва и бдение, и да вижда труда на своята молитва – че е обкръжен от достойни млади хора, пожелали както него да служат в монашество Богу, да се освещават и да бъдат светъл пример и за нашето общество, което има нужда от здраво и силно монашество.“

Викарият на Софийския митрополит пожела също така „манастирите ни да бъдат изпълнени честни и достойни братства, които да бъдат утеха на нашия народ, да бъдат поощрение в духовния живот на нашия народ; които в своето духовно израстване да бъдат настоящето и бъдещото на нашата Българска православна църква. Една църква е силна само тогава – сподели епископ Поликарп – когато има монашество. И не просто монашество, а силно, облагодатено монашество, почиващо на богословски устои. Монашество, което въздига, което радее за добруването на влизащите като поклонници в светата обител и най-вече което служи за спасението на човеците.“


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page