top of page

Монашеско пострижение в Църногорската света обител



Братството на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" се увеличи с един член на 21 септември 2020 г.

Това се случи на архиерейска св. Литургия в манастирския храм „Св. Силуан Атонски“, в чест на предстоящия празник на светеца на 24 септември.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на манастира, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. „Дружба“, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник", свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Горни Лозен, както и йеродяконите Вартоломей, Захарий и Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха клиросни певци от Сърбия, заедно с българските си колеги и с духовниците протойерей Костадин Тренев, свещеник Марио Михов и протодякон Александър Нешев.

Молитвено участие в службата взеха манастирските братя и редица монаси, монахини и поклонници.

Самото пострижение бе извършено в края на светата Литургия. Под опеката на игумена архимандрит Никанор послушникът Тодор Дончев положи своите обети пред викария на Софийския митрополит и получи от него духовното име Йосиф, в чест на големия подвижник св. Йосиф Исихаст. Новият манастирски брат прие от епископ Поликарп своето пълно монашеско облачение, молитвена броеница и нагръден кръст, който да му напомня за кръстния подвиг на Господ Иисус Христос и за Неговата подкрепа в нелекия монашески път.

Монах Йосиф, в света Тодор Петров Дончев, е родом от град Видин. Завършва История в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се занимава с фотография. От една година той е послушник в Църногорската света обител "Св. св. Козма и Дамян".

Епископ Поликарп поздрави игумена, братството и поклонниците от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и пожела на новопостригания монах: "да бъде смирен по примера на св. Силуан Атонски и на св. Йосиф Исихаст, който с благодатно смирение и любов украси себе си в истинския монашески живот като възвисен стълб молитвен пред Бога и стълба, която съдейства на всички, тръгнали да се изкачат по духовната лествица към Царството небесно".


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page