top of page

На Велики вторник бе отслужена Преждеосвещена литургия в храм „Преображение Господне"



На Велики вторник, 27 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Св. Преображение Господне“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещена литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа съслужиха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян предстоятел на храма и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Алексий Мулачки и дякон Илиян Кирилов.

Църковните песнопения бяха изпълнени антифонно на двете певници от храмовите певци, към които се присъединиха и други столични псалти.

В края на великопостното богослужение епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение и призова в дните на Страстната седмица всеки един от нас да бъде като петте разумни девици, които взеха със себе си светилниците си, и когато младоженецът дойде, те влязоха с него в радостта на неговия живот.

"Нашите души са като онези души, които очакват младоженеца, както ние очакваме Господа Иисуса Христа. Нека трупаме дела на милосърдие и човеколюбие. Да имаме милост и човечност, за да може заедно със светилника който носим в сърцето си да имаме милост от Бога. Нека днес да озарим сърцата и душите си с добродетелност, подобно но мъдрите девици и да възрастваме за наше спасение и за благ пример на тези, които са около нас. " - каза в словото си епископът в края на богослужбата.


Текст и снимки: Весела Игнатова Снимки от св. Олтар: Емануил Сетайеш


bottom of page