top of page

На Велики понеделник бе отслужена Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия



На 13 април, Велики понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия в столичната ротонда „Св. Георги“.

Във великопостното богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм „ Св. Параскева“, протойерей Иван Иванов от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията владиката поздрави събралите се в храма християни и се обърна с кратко слово към присъстващите. В него той припомни евангелското четиво, което бе прочетено вчера вечерта на първото от трите богослужения, известни като – Последование на Жениха, което говори за добродетелния Йосиф, син на патриарх Яков и внук на Авраам и за неплодната смоковница, която прокълната от Господа изсъхнала. (Лука 13:6-9).

"Трябва да бъдем обкичени с добри дела и добродетелен живот и нека по молитвите на св. Георги Победоносец, в чийто храм отслужваме св. Литургия, Бог да ни изпълва със знание, да ни изпълва с истина и мир, и да ни даде Своята Божествена Любов, за да имаме духовни плодове, с които да живеем и които да споделяме помежду си. Нека чрез нашите добри  плодове и осъзнато християнско битие изпълним Божиите повели, а Сам Господ ще даде на всеки онова, което е полезно за спасение и вечен живот." - каза в словото си владиката.

Той поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрал се на Велики понеделник на съборна молитва в храма и преподаде първосветителския му благослов.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page