top of page

На Лазарова събота бе отслужена архиерейска св. Литургия в гробищния храм „Възкресение Лазарово“



В съботата на шестата седмица от Великия пост, тази година 24 април, Църквата чества чудното възкресение на Лазар от Витания, извършено от Господ Иисус Христос четири дни след неговата кончина и шест дни преди юдейската Пасха.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в отбелязващия своя храмов празник днес храм „Възкресение Лазарово“, който се намира в столичния гробищен парк „Бакърена фабрика“. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Кръстителски, дякон Алексий Мулачки и дякон Илиян Кирилов.

За църковните песнопения се погрижиха певци от хор „Св. Наум Охридски“, ръководени умело от д-р Андрей Касабов.

В края на светата Литургия епископ Поликарп се обърна с поздравително слово към духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. „Спомняйки си днес за това славно събитие – възкресението на Лазар, ние се утвърждаваме духовно и се подкрепяме във вярата“ – сподели владиката – „за да може настъпили в дните на страстната седмица да не унива както душата на апостолите, така и нашата, а напротив, да бъдем силни, на бъдем духовни, да бъдем в прегръдката на Спасителя, за да може претърпели Неговите страдания, Неговото бичуване, Неговото разпятие, да се насладим на Неговото Възкресение. С възкресението на Лазар апостолите предвкусиха Възкресението на Спасителя. Ние също така предвкусваме радостта от Възкресението на Господа Иисуса Христа“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page