top of page

Неделя Кръстопоклонна в столичния храм "Въздвижение на Честния Кръст Господен"



В третата неделя на Великия пост тържествено почитаме св. Кръст Христов, който е най-важен и най-висш символ в християнската ни вяра. Още от древност в този ден се изпълнява църковен ритуал за изнасяне на Честния Кръст от св. олтар, като се поставя в средата на храма за поклонение на вярващия народ (затова и последвалата четвърта седмица на Великия пост се нарича Кръстопоклонна). Както седмиците преди началото на поста, така и следващите (по време на поста) са подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на нашия Господ Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на св. Кръст ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни, като ни дава за насърчение и утеха чрез спомена за Христовите страдания.

В неделния ден на 4 април, в столичния храм, посветен на св. Животворящ Кръст Господен в кв. „Лозенец“, бе отслужена св. Василиева литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, йеромонах Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ – Седемте престола, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, митрополитският протодякон Иван Петко и йеродяконите: Вартоломей, Поликарп, Гавриил и Натанаил.

Благолепният столичен храм бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да се поклони в този ден на Кръста Господен, частица от който се съхранява в храма. За молитвено настроение на множеството богомолци допринесоха изпълненията на църковните певци, ръководени от д-р Любомир Игнатов.

По време на светата Литургия епископ Поликарп ръкоположи за йеромонашеско служение йеродякон Гавриил от братството на Осеновлашкия манастир. Преди да пристъпи към ръкоположението епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение: "Нека всички ние, събрани в този тържествен празничен ден, посветен на Честния Кръст, да се помолим за него. Бог да снизходи, да го благослови, да го облагодати и да му дарува достойно и благословено служение, за радост и утеха на всички верни Христови чеда" - призова владиката.

Новият йеромонах е роден през 1996 г. в гр. Гоце Делчев със светското име Илия Николов Великов. Завършва Богословски факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2019 г. Постриган е за монах в Осеновлашкия манастир на 28 декември 2020 г. под духовното наставничество на йеромонах Севастиан, игумен на манастира. С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит на 9 март, т. г. е ръкоположен за йеродякон от Белоградчишкия епископ Поликарп.

В края на св. Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови. Сред тях, за радост на всички бяха множество деца, които дълго време пребиваваха в храма.

В края на литургията епископ Поликарп произнесе вдъхновено слово за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен. В него той подчерта, как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот, защото той е изворът на спасението.

„От него получаваме живителна сила. Оръдието на страданието в древно време е всепобедно оръжие на човеците, дадено ни от Бога“ – каза в словото си владиката. Той насърчи християните, които с присъствието си в храма свидетелстват, че доброволно са пожелали да поемат кръста си, да положат усилия да го носят правилно и достойно, с кротост, смирение и постоянство.

"Нека придобили сила от Кръста на Иисуса Христа да извървим предстоящото ни поприще и да се насладим на Христовото Възкресение"- каза още той и като благодари на църковното изпълнение за участието в съборното богослужение, преподаде патрирашеския благослов на кириарха на Софийска епархия Негово Светейшество патриарх Неофит.

От името на църковното настоятелство, отец Любомир благодари на софийския викарий и му отправи благопожелания с красив букет цветя. По традиция, новоръкоположеният духовник раздаде нафора на многобройните вярващи, които го поздравиха за новото служение.

Облагодатени от кръстния празник, окрилени духовно от подкрепата на Честния Кръст, миряните се отправиха към домовете си, за да продължат да се подвизават в попрището на Великия пост.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page