top of page

Неделя Месопустна в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя"



В снежния неделен ден на 27 февруари, третата подготвителна неделя преди началото на Великия пост, наречена Неделя Месопустна, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението в Неделята на Страшния Съд, както още се нарича, бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, храмовото духовенство: ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов и протойерей Петър Славов, както и девет дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от мъжкия храмов хор, дирижиран от проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

След прочитане на светото Евангелие, според древната богослужебна традиция епископ Поликарп се обърна към многобройното църковно изпълнение с пастирско слово.

В него той говори за смисъла и значението на подготвителните недели преди началото на Великия пост, като очерта конкретния духовен смисъл на всяка една от тях. Той проповядва за деня на Страшния Съд, когато всички хора, ще застанат пред Божия престол и ще трябва да дадат отговор за своите дела, и за деня, когато Христос ще се възцари в славата Си.

В края на светата богослужба викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като каза: "Българската църква се моли за всички народи, особено за тези, които са подложени на изпитание. Бог да помага на всички и да въздава хилядократно".


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам-Емануил Сетайеш

bottom of page