top of page

Ново детско отделение в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” бе открито с празничен водосвет



На 1 март тържествено бе открито с празничен водосвет ново отделение по педиатрия в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Детското отделение с ръководител доц. д-р Ирен Цочева е формирано преди две години, като му е предоставена стара база, която веднага е започнала да се реновира. Отделението по педиатрия е обновено благодарение на 720 000 лева държавни пари и много частни дарения.

За тържественото откриване на отделението в двора на Пирогов, непосредствено пред вратите му се събраха целият лекарски екип и всички служители на отделението, както и много гости-лекари от други направления.

Църковното последование бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп. На радостното събитие присъства и директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов.

В края на богослужбата епископ Поликарп преподаде на всички присъстващи патриаршеското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, като поднесе в дар на детското отделение икона с образа на Св. Богородица, с пожелание тя да закриля и помага на всички деца, и да бъде покров на всички, които полагат грижи за тях.

„Бог да ви пази, по молитвите на Св. Богородица, да ви дава сили за вашето отговорно служение и да бъдете подкрепа на най-малките Христови чеда!“ – каза епископ Поликарп.

„Преди две години, когато създавахме това отделение, вложихме в него сърцата и душата си“ - каза ръководителят на Педиатричното отделение доц. Ирен Цочева - „знаехме, че за децата от цяла България е нужна подходяща болничната среда. Получихме подкрепата на ръководството на болницата, за което благодарим. Откриваме едно отделение, в което професионализмът, хуманността и съвременните технологии вървят ръка за ръка. Благодаря на целия персонал на отделението, който даде всичко от себе си и за пореден път се уверихме, че заедно можем повече!“ – каза развълнувано ръководителят – педиатър.

„Радвам се, че в това отделение има млади талантливи колеги, които ще дадат много енергия за бъдещето на детската педиатрия. Радвам се, че открихме това отделение и с него затваряме кръга, в който имаме вече всички направления в болничната помощ. Аз благодаря на всички за търпението, което проявихте до момента, в който това можа да се случи. Благодаря на всички и успех! – благопожела проф. Балтов.

След като поръси със светена вода лекарския екип, епископ Поликарп освети всички помещения на отделението и отново пожела благодатен успех в грижата за най-малките.

Всяка година в Пирогов търсят помощ 40 000 деца. На 10 000 от тях им се налага да останат за лечение. В обновеното отделение по педиатрия техният престой ще бъде максимално близо до любимата им среда на приказни герои и игри.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page