top of page

Обновление и дяконско ръкоположение в столичния храм „Рождество Христово“, кв. Младост



На 22 декември, в Неделята пред Рождество Христово, бе извършено обновление на благоукрасения със стенописи храм в столичния кв. Младост, посветен на предстоящия Господски празник.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, обновлението и светата Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение  с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, протойерей Иван Плещов, предстоятел на храм Св. Николай Мирликийски“ в гр. Елин Пелин, храмовите духовници свещеник Лъчезар Вълков, свещеник Симеон Змейков и свещеник Петър Кодузки, също така свещеник Стоян Иванов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Андон Софиин, свещеник Георги Марков, свещеник Орлин Янчев от митрополията Лангада, към Еладската Църква и обгрижващ духовните нужди на българите в Солун, свещеник Лука Китин, както и дяконите Петър Славов, Слави Спасов, секретар на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Сотир Христов, Пламен Николов, Спас Рангелов и Павел Димитров.

Църковните песнопения бяха изпълнени от енорийските клиросни певци под ръководството на г-н Никола Антонов, за да допринесат за тържественото и молитвено настроение на голямото множество богомолци, изпълнили храма в неделния ден.

По време на богослужението бе извършено пострижение за четци и певци на благоговейните мъже Цветан, Христо, Първан, Емил, Борис и Ангел, а иподяконът Цветан Чиков, класен ръководител на випуск 2008 на Софийската духовна семинария, бе ръкоположен и в дяконски чин. Негово Преосвещенство му пожела достойно служение и да бъде за утеха и духовна радост на местната енория и на Българската православна църква, а неговият бивш ученик свещеник Орлин Янчев изказа своята благодарност на своя класен ръководител за неговата грижа, всеотдайност и възпитание на съвестта.

В своето слово в края на светата Литургия епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храм „Рождество Христово“ иконом Димитър Генчев, на духовенството, певците и изпълнението на храма, благослови ги от името на Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, като поздрави и всички присъстващи с предстоящия храмов празник. Викарият на Софийския митрополит призова християните: „Да обновяваме себе си и да бъдем пример в света за нашето общество, а и Христос постоянно да се ражда в нашите сърца и живот и да му дадем място в нашето сърце и същност жилище да направи, да заживее в нас и ние в Него, за да бъдем едно.“

От името на църковното настоятелство иконом Димитър отправи сърдечни благодарности на Негово Светейшество и на викарния му епископ за тържественото богослужение, като изрази надеждата си занапред енорията все повече да се преумножава.

В края на богослужението бе осветено и благоукрасено коливо, дар от църковния сътрудник и богослов г-жа Невена Моджахед, за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


bottom of page