top of page

Обновление на храм „Св. вмчк Димитър“ в гр. Кюстендил ден преди храмовия празник

Актуализирано: 26.10.2020 г.



На 25 октомври, денят преди честването на св. Димитър Солунски, в гр. Кюстендил бе отслужена архиерейска св. Литургия с обновление на храм „Св. Димитър“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и предстоятел на храма, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на кюстендилския храм „Св. Мина“, иконом Светослав Григоров, предстоятел на градския храм „Успение Богородично“, протойерей Иван Янчовичин от храмовото духовенство, протойерей Даниел Хаджийски, протойерей Костадин Тренев, протойерей Стефан Георгиев, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

С църковни песнопения местният многогласен хор огласи богослужбата, носейки духовна радост на всички посетители.

На службата присъстваше монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир "Св. Мина", както и кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов със своето семейство, редовни посетители на архиерейските богослужения в околията.

В благоукрасения и ремонтиран храм бе извършено и пострижението на Божия раб Мирослав за четец и певец на Българската православна църква.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит духовенството, певците и храмовото изпълнение за обновлението на просторния кюстендилски храм. Владиката тълкува днешното Евангелско четиво и призова християните: „Да се утвърждаваме да бъдем следовници на Истината, която е Христос, да бъдем проповедници на Евангелската правда, закон и мир. Да бъдем хора, чрез които учението на Църквата да навлиза в обществото, в живота на човеците около нас, в нашето село, в нашия град и родина, та както ние сме наследили Православния дух, вяра, надежда и любов, така да предадем това и на поколенията, които идват след нас.“

Думи на благодарност за подкрепата, съвместната служба и поучителните слова отправи архимандрит Исаак към епископ Поликарп, а чрез него и на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като поднесе на владиката цветя в знак на благодарност от името на духовенството, енорията на храма и от свое име.

Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page