top of page

Обновление на храм „Св. Георги“ в с. Блажиево на 110-ата годишнина от освещаването му



На 11 септември, когато Църквата почита св. Теодора Александрийска, се навършват 110 години от освещаването на храм „Св. вмчк Георги“ в с. Блажиево, Дупнишка духовна околия.

Понастоящем храмът е реставриран, вътре в него са положени стенописи, а западната му стена е украсена отвън с благолепна мозаечна икона на св. Георги.

По този повод на днешния празничен ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено обновлението на храма „Св. Георги“, последвано от архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на когото с. Блажиево е родното място. С владиката съслужиха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Добри Добрев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Славов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За песнопенията на утренята се погрижиха свещеник Петър Очков, Грисен Чакъри и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а светата Литургия бе огласена от хор „Спасение“ при столичния храм „Св. Параскева“, ръководен от Нели Трошева.

Мнозина местни християни се бяха събрали в храма, за да съучастват молитвено на светата Литургия, а някои от тях и за да приемат свето Причастие. Сред уважилите празника бе и кметът на с. Блажиево г-н Пламен Караканов.

Със слово в края на литургията епископ Поликарп благодари на духовенството, певците, храмовото изпълнение и всички помогнали за благоукрасяването на храма, като поздрави всички присъстващи на паметното събитие от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката сподели за открит антиминс от освещаването на храма на 11 септември 1911 г., подписан от Левкийския епископ Варлаам – викарий на Софийския митрополит Партений. „Да си спомним за нашите предци“ – призова епископ Поликарп – „които са изградили и са се потрудили за освещаването на този храм и които са ни завещали един духовен бисер, духовен пристан. Да богатеем в Бога и пред Бога, да намираме духовна утеха в нашите трудни и скръбни дни… да бъдем духовни, да бъдем добродетелни, да бъдем преди всичко човеци“.

От своя страна и от името на духовенството, църковното настоятелство и цялата енория отец Добри изказа благодарности на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като им пожела дълго и благодатно служение, а на владиката подари кошница с плодове от родния му край.

След литургията бяха осветени и различни ястия, раздадени за здраве и благословение на всички присъстващи.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page