top of page

Опело и погребение на иконом Димитър Москов



В съботния ден на 17 април бе извършено опело и погребение на иконом Димитър Москов, свещеник при столичния храм „св. пр. Илия“, жк. „Дружба 2“.

Отец Димитър почина на 14 април т.г. след заразяване с Ковид-19. Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в столичния храм “Св. Благовещение“в кв. „Дружба“, в храма за чийто строеж свещеникът много се потруди. Да го изпратят в последния му земен път, в новия храм дойдоха семейството, приятели, роднини, духовни чеда и свещеници, близки на упокоилия се духовник.

В края на мертвеното последование Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит произнесе пастирско слово, с което говори за достойнствата на духовника, изказа от името на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит съболезнования на семейството и даде надежда за бъдещия вечен живот.

"Бог да ни дарува да се молим за него! Да си спомняме за хубавите моменти, които сме имали заедно.Тези моменти да сгряват нашето сърце и да ни напомнят, че ще дойде време, по благата Божия милост, пак да се съберем в Царството Небесно. Нека Бог го приеме и да го настани в място, където са Неговите приятели." - каза в словото си владиката.

След като духовниците и близките се простиха за последен път с отеца, ковчега с тялото му бе отнесено в Централните софийски гробища.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

+++

Упокоилият се духовник е роден на 23.01.1959 г. в с. Смилец, Пазарджишко. Средно образование придобива през 1978 г. в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", след което продължава обучението си в Духовната академия "Св. Климент Охридски".

На 09.05.1991 г. о. Димитър е ръкоположен за дякон, а на 17 май същата година - за свещеник, от Крупнишкия епископ Натанаил (тогава софийски викарен епископ).

Служи като енорийски свещеник в храм "Св. Николай", с. Негован и едновременно с това обгрижва храм "Всех Святих", с. Чепинци. От началото на 1993 г. за една година е енорийски свещеник в храм "Успение Богородично", кв. "Малашевци", след което е назначен в храм "Св. Димитър Солунски", кв. "Хаджи Димитър".

От 01.10.1995 г. о. Димитър преминава на служение в храм "Св. пр. Илия" в столичния квартал "Дружба 2", където работи до последния си земен час.

На 17 ноември 2018 г. енорийският духовник е отличен с офикия "иконом" от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, заради дългогодишното му и достойно служение.


Текст и снимки: Весела Игнатова



bottom of page